Zin in teksten die overlopen van persoonlijkheid en kwaliteit? Neem hier contact op.

How to do conversational copy: Schrijven zoals je praat

Het uitleggen kunnen we allemaal wel goed, maar het neerschrijven? Dat is een ander verhaal. We worden aangeleerd om formeel te schrijven, maar behalve als je een thesis schrijft, is dat niet de stijl die jouw doelgroep wil lezen.⁠



Met te formeel geschreven teksten kom je over als een robot, en als we iets niet willen zijn, dan is het wel een robot. Zorg ervoor dat jouw geschreven teksten aanleunen bij wie je bent en laat jouw persoonlijkheid shine through.

Met andere woorden: Schrijf dus zoals je zou praten in een conversatie met jouw klant.

Hier zijn enkele tips die je kan meenemen tijdens het schrijven van je volgende social media posts, landing pages, e-mails, blogs,…

Korte zinnen zijn key

Als je gaat letten op hoe je praat, zal je merken dat kortere zinnen veel natuurlijker overkomen. Als je je zinnen te lang maakt, lijkt het alsof je aan het afdwalen bent zonder een punt te maken.

Er is hier en daar zeker plek voor een lange zin in je teksten. Just keep it short most of the time.

Stel vragen in je tekst

Versterk wat je wil zeggen door vragen te stellen, in plaats van de lezer gewoon te vertellen over jouw mening of wat ie moet doen.

Als je een blogbericht zou schrijven over solliciteren, dan is het misschien logisch om een vraag te stellen zoals:

‘Krijg jij ook de kriebels van deze vraag op een sollicitatiegesprek?’

‘Heb je ook moeite met een outfit uitkiezen voor een sollicitatiegesprek?’


Het doel van deze vragen is de lezer triggeren om verder te lezen. Hij of zij herkent zichzelf hierin en zit misschien met dezelfde vraag, dus is heel benieuwd om te lezen wat jij daarover te zeggen hebt.

Begin een aantal zinnen met ‘En’, ‘Maar’, ‘Terwijl’, ‘Of’

Op school hebben we geleerd dat het fout is om een zin te starten met een voegwoord. Toch beginnen de meest overtuigende zinnen met zo’n voegwoord. Net omdat we zo wél praten.

Enkele voorbeelden uit mijn eigen blogberichten zijn:

‘En wanneer dat moment komt, ben je er als merk best helemaal klaar voor.’

‘Of de ROI de moeite is anno 2020? Misschien.’



Denk aan je stem en toon


Dit is misschien wel het belangrijkste element dat jouw aandacht nodig heeft als je wil schrijven zoals je praat.

Als je wil dat lezers met je connecten moeten ze je hóren. Niet letterlijk, maar wat en hoe je schrijft moet zo herkenbaar zijn dat ze precies weten dat jij het bent (stem) en hoe je het bedoelt (toon).  



Voeg tussenvoegsels toe zoals ‘Oeps’, Yay’, ‘Duh’

Tussenvoegsels in je tekst zorgen ervoor dat de lezer jouw emotie begrijpt, die ook deelt en zich bijgevolg dus ook verbonden voelt. Score!


Personaliseer door ‘Jij’ en ‘Ik’ toe te voegen

Doe net alsof je echt met je lezer praat door ze aan te spreken met ‘jij’. Probeer ‘jullie’ vermijden, aangezien de lezer maar 1 persoon is. Ook ‘men’ laat je beter achterwege.

Deel je eigen ervaringen en meningen met ‘Ik’. Een eenvoudigere manier om je tekst persoonlijk te maken ga je niet vinden.


Verdeel je tekst in *veel* paragrafen

Grote, bulky alinea’s zijn online moeilijk te lezen. Ook scannen we heel vaak online teksten, voordat we ze helemaal gaan lezen. Hoe meer paragrafen, hoe meer we al scannend kunnen lezen.

Maak je alinea’s daarom super kort. 2-3 zinnen per paragraaf zijn al voldoende en will do the trick.


Overdrijf niet

Allemaal leuk, zo schrijven zoals je spreekt. Maar ga niet te ver. 

Het is nog steeds essentieel om professioneel te blijven in wat je schrijft. Wat je deelt is tenslotte een weerspiegeling van je kennis, expertise en autoriteit als bedrijf of merk. 

Sms- of straattaal, of grammaticale fouten zijn nog steeds een no-go. Het doel is om conversational te schrijven zodat lezers gemakkelijker begrijpen wat je zegt en niet verdwaald raken in een formele lap tekst.

zin in warme teksten voor jouw bedrijf?

Je bent precies waar je moet zijn als je houdt van teksten met diepgang en een knipoog die glinsteren van persoonlijkheid, passie en expertise. Ontdek hier hoe we kunnen samenwerken aan jouw websiteteksten, blogs, social media en meer.

blogs die je misschien ook leuk vindt

Ik stop ermee

Ik geloof er niet meer in. Ik stop ermee. Al die zogezegde geheime formules die tot groot succes op sociale media moeten leiden. Laat maar. Mij niet meer bellen.   Hard roepen Overtuigen. Waarde delen. Verkopen. Heel hard roepen. Pushen.

Lees meer

waar het hart van vol is
loopt de nieuwsbrief van over

Ontvang maandelijks hersenspinsels, unpopular opinions, verhalen uit het leven gegrepen en tips over sterke copy en marketing.