Zin in een babbeltje over je teksten? Boek hier je koffieklets!

Ethische copywriting: maak van pijnpunten empathiepunten

Het is een beetje de anti-hormonale-anticonceptierevolutie van marketing. Ethische marketing en copywriting. We weten dat het tegenovergestelde werkt. Pushmarketing of bro-marketing is wat ons is aangeleerd. Maar net zoals hormonale anticonceptie: het werkt, dat heeft ‘t altijd gedaan en komaan, ‘t is gewoon gemakkelijk. Maar eigenlijk weten we wel beter en zijn we met een hele hoop die het anders willen gaan doen.

 

Wat is onethische copy, pushmarketing en bro-marketing?

Kunnen we kort over zijn: manipulatief, kwetsend en extreem.

Er is altijd wel een lancering die afloopt waarvan de persoon “nog niet weet of het ooit nog terugkomt”. Of al 92 van de 100 post-its met namen aan de muur, dus het is nu écht het moment om nog van die gigantische korting te genieten. En als je nu niet instapt of aankoopt, dan ben je niet ambitieus genoeg, wil je niet hard genoeg weg uit je 9-5 en zal je hoe dan ook falen en niet groeien. En zéker geen 10k-maanden halen. Nooit.

Het klinkt vreselijk, maar toch zijn er een heleboel ondernemers die het héél erg goed bedoelen, maar helaas toch op deze manieren communiceren. Misschien ben je zelf wel zo’n ondernemer. Ik zie jou, want ik
was jou. Maar je bent hier en dat betekent dat je benieuwd bent of nood hebt aan een andere aanpak.

 

Hoe hard voel jij de pijn?

Voel je je beschaamd of gekwetst nadat je iets las op Instagram of in je mail? Dan ben je er niet aan ontsnapt: onethische copy got to you. Gelukkig kan het ook anders. Gelukkig kan jíj het anders doen.

Want de pijn doet al pijn genoeg. Je doelgroep voelt het al, dus het is niet nodig om het nog eens breed uit te smeren over je salespagina.

Of het is allemaal zó erg niet. Kan ook natuurlijk. Want misschien denkt je lezer wel: “Zo’n drama is het nu ook weer niet, gaat niet over mij. Niet nodig.” Dan ben je er ook aan voor de moeite.

 

Hoe schrijf ik ethische copy?

Wil jij niet jagen op klanten? Heb je geen zin in overtuigen, maar wil je klanten aantrekken die klaar zijn om met je te werken of van je te kopen?

Dan is het eigenlijk heel simpel. Geen trukendoos vol tactieken en principes. Maar gewoon copy schrijven die open en empathisch is en die je lezer een keuze geeft.

 

Zin in ethische copy voor jouw onderneming? Ontdek mijn copy & contentabonnementen voor captions, blogs en nieuwsbrieven voor meer zichtbaarheid, connectie, groei en verkoop.

Zin in een ethische copy-checklist om zelf aan het schrijven te gaan? Ontdek in deze blog 6 vragen die je jezelf kan stellen over je copy. Met voorbeelden hoe het wel en niet moet. Volgens ethische copywriting dan. Want you do you, always.

Deel deze blog